Budynek kuchni oddany został do użytku w 2004 r. Projektowany i budowany od podstaw spełnia wszelkie wymogi sanitarne.
Ściany i posadzki pokryte są glazurą, co ułatwia utrzymanie czystości. Kuchnia jest niezależnie zasilana w ciepłą wodę.
Wyposażenie kuchni stanowi m.in.:
- taborety gazowe,
- patelnie elektryczne,
- krajalnica,
- wilk,
- maszyna do obierania ziemniaków,
- naświetlacz UV do dezynfekcji jaj,
- kotły 70 l. i garnki ze stali nierdzewnej,
- meble ze stali nierdzewnej.
W budynku kuchennym, poza pomieszczeniami produkcyjnymi, mieszczą się również:
- magazyn lodówek (szafa chłodnicza, lodówka, 2 zamrażarki),
- magazyny warzyw i artykułów suchych,
- obieralnia warzyw i wyparzalnia jaj,
- zmywalnia naczyń kuchennych,
- szatnia, umywalnia z prysznicem i wc dla personelu.
Stołówka wyposażona w drewniane stoły i ławki stanowi integralną część kompleksu. Dwa boki stołówki są otwarte. Jednorazowo na stołówce mieści się 110 osób. W deszczowe dni może służyć także jako świetlica. Obóz korzystający z bazy otrzymuje także do dyspozycji 2 pokoje (3 i 2-osobowy) dla personelu.